PRÓZAIRODALOM

Žužana Juhas: Materinstvo (Sa mađarskog preveo: Mirko Gottesmann)

Kako god da uzmemo, tebi je stariji brat ipak pao u krilo. Jeste, u krilo, čim su ga odsekli sa konopca.
Sa kojim se obesio. Jer si ga volela, naravno, volela ga, kako priliči dobroj sestri. Ali je sada njegova smrt ipak pala tebi u krilo. Jer je postala mogućnost Dar od života, da sama lepo odgojiš svoja dva deteta a i njegova dva.
I napokon, valja mi da kažem, da najzad nema toga,nije to, kao toliko puta, da Bog iskušava nekoga tako, što ga ostavlja živog, u Životu, da vidi i oplakuje propast dok je živ. Ne, ovaj put propast nije tvome viđenju, ne presahnjuje snagu tvoga srce, beskrajno sporim tvoj uzdah. Ne, tebi je ova smrt blagoslov. Ne, nećeš ti ni imati vremena za žalost.
I tako je nekako dobro, osećam, Jer i je prvo umrla snaja pre nekolko meseci u nekakvoj saobaćajnoj nesreći. Ali ne zato, zaista ne, da bi ti brat umro za njom. Ali je uradila i time je, kako god bilo. otvorila put tebi, Prepustila prostor, ali doista. Kao da smo još uvek mesožderi, životinje koje zauzimaju, brane lovište. Koje bi samo na osnovu izumiranja ili išćezavajem drugog tima mogle da se domognu teritorije, plena, života, svega. A ti povrh svega nisi ni proterao nikoga. Brat ti je proterao sebe od svoje kuče, svoji kola, dece, ožalošćenja žene. A ti nisi ni upitala dali je negova smrt bila kukavičluk ilipre hrabrost. Tebi već odavno pripada samo hrabrost, čak odvažnost. Jer si sama odgojila decu, otuda si već podosta vremena morala da budeš hrabra A sada nijedan od njih nije sa tobom, jer nemaš stan. I služba za socijalno staranje je dala samo jednu godinu da se dovedeš u red. Kao da si alkoholičar ili narkoman u odvikavanju, premda si samo siromašna i zatečena u neimaštini. I nemaš nikakav imetak, to jest ne umeš da bilo šta pretvoriš u novac, Samo snagu svoje dve mišixe, kao mnogi, milioni osim tebe, Samo što si ti dobila rok, ali ništa drugo uz njega, samo iščekivanje čuda. Jer bi zaista bilo čudo da za godinu dana nabaviš stan ili takvu platu da možeš da plaćaš najamninu, režijske troškove za dvosoban stan. Osim toga, valjalo bi jesti: i naravno da samo tebi prete s atom jednom godinom, ocu tvoje dece ne, jer je on već davno uhvatio maglu. A potom, šta li će da bude po isteku godinu dana? Hoće li izneti na doboš decu? Žele da ih daju na usvajanje? Dve male pubertetlije na usvajanje? Kada svako hoće da usvoji odojče, belo odojče sa krupnim plavim očima. A ne drske, večito uvređene, nedozrele pubertetlije. Ili jer rok određen kako ne bi zaboravila na njih, barem ti ne na sopstvnu decu? Šta je to? Jedan program podsećanja, senzibilizacije? Služba za socijalno staranje te prisiljava da u celosti prođeš svaki predviđeni korak? Pokušaj na bazi sreće zacelo zato jer ćeš možda ipak da ih vratiš seb. Srazmera je po svemu sudeći nepovoljna, privremeno oduzeta deca bivaju tek retko vraćena samohranoj majci. Ali pozivanje na odgovornost, saopštavanje uslova sigurno nisu od pomoći. Bio bi potreban stan sa jeftinom stanarinom, davanje pomoći, bolja plata i pronalaženje oca neplatiše alimentacije.
Ali, ti si sada izvukla glavni zgoditak. Već i nabrajaš da opskrbom za siročad, uvećanim porodičnim dodatkom već možeš da okupiš svo četvoro dece i zarađuješ koliko zarađujep. novac će da bude dovoljan. Za zakupninu sigurno, za režijske troškove takođe.
Samo što bi sva četiri deteta trebala još i da jedu. A potom, pa šta onda, ako uspe, imaćeš četiri odrasla uboga deteta. Jer ako postoji, stan, kuću svog starijeg brata ćeš sigurno morati da prodaš i potrošiš na njihov odgoj Na klopu, cipele, zatim na školarinu.
I onda ćeš zaista da imaš četiri uboga deteta. Koja će onda naknadno i povratno da pametuju kako si ti promašila sve, sve si radila loše ako nije ostalo ničeg. Ako im nij ostalo za deobu, za nasleđivanje.
I oni stoje tu praznih ruku i golih guzica. I bbolje bi blo da je otac – tvoj stariji brat – obesio njih pored sebe, ili da ih je tvoj muž odveo u inosranstvo. I zaboravljaju da se nije dogodio tako i da si ti od početka učinila sve za njih.
Ali te sada još nosi polet, trčiš sa svojim bratom u krilu. Kuješ gvožđe dok je još vrelo. Obilaziš urede, moljakaš. Sva si uzavrela i puna si požrtvovanosti za četvorostruko materinstvo.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .