2023.09.26.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek.

Farkas István: Járókelők

2 min read

Elgondolkodva, búskomoran róttam az aszfaltot. Kimerészkedtem ma a langyos lakásból, a majd kétnapos havazás utánꓼ ma megállt, és egy kis napfény is kimerészkedett a felhők közül. Azt a karéjnyi fényt követtem, de a felhők sehogy se tágítottak a nyomomból.
Erre-arra bámulgattam, de nem igazán láttam mi is vesz körül valójában, csak a szemem sarkában villant meg egy-egy kép. Ott a már karácsonyi pompával tündöklő kirakat, amott egy lassan odébb csúszó autó, előttem négy-öt iskolatáskás csitri leányzó. Félhangos kuncogások, divatos cucc, némi rúzs meg szemfesték. Amarrébb egy pokrócba burkolódzott nénike ül a flaszteren, előtte cipősdoboz. Majdnem egyszerre érek oda a csitrikkel, azok tovabillegnek nevetgélve, észre se veszik a nénit. Vagy igen? Az egyik megáll, visszanéz, olyan hirtelen, hogy majd beléütközöm. Aztán megy vissza, most ő söpörve el engem majdnem, nem véve észre, hogy arrébb húzódom. Odalép a néni elé, a zsebébe nyúl, lehajol, beletesz valamit a dobozba, majd fut a társai után. Ekkor figyelek jobban oda, mert az egyik leányzó megkérdezi, hogy mit csinált.
– Pénzt adtam neki – mondja a csitri.
– Pénzt? Milyen pénzt? – kérdezi egy másik.
– Az uzsonnapénzemet – feleli emez.
Egyszerre hárman is kérdezik, hogy akkor ő most mit eszik. Ő meg, hogy semmit, majd ha hazaér, de a néni ma egyen. Mert ki tudja, mikor evett utoljára.
Nem tudja a kislány, hogy valószínűleg nincs igaza abban, hogy a néni régóta nem evett. Mert valószínűleg evett. Tegnap. Meg tegnapelőtt is. Egyszer, igaz, de evett. Valószínűleg. Nem tudja a kislány, hogy nincs igaza. És mégis mennyire igaza van. De még mennyire. Olyannyira, hogy világmegváltó igaz ez. Olyannyira, hogy komorságűző lett. Hogy több lett a napfény bennem, meg körülöttem.
Hogy szó szerint is több lett a napfény körülöttünk. Mert a felhők ritkultak, vékonyodtak, egy enyhe szellő széjjelebb fújta okét, és jobban látszott a napkorong.
Valaki sóhajthatott ott fönt. Valaki mosolyoghatott. Valaki azt mondta „Isten hozott, karácsony!”

slam1236
170104
Balingen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük