2023.10.04.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek.

A szürke borító mögött (Bartha György Epilógus című verseskötetének képi világa)

1 min read

Bartha Erika alkotása

A Kalamáris Kiadó gondozásában látott napvilágot 2021-ben Bartha György Epilógus című verseskötete. A nyolcvan verset (kis elégiákat, epigrammákat, ötletverseket, haikukat etc.) tartalmazó könyv előszavát Kalász István költő írta. Felelős kiadója és műszaki szerkesztője: Márkus László.

A könyv érdekessége, hogy a minimalista szürke borító mögött mind tropológiai, mind vizuális értelemben egy nagyon színes poétai világ tárul elénk. Hat színes képmellékletet is magában foglal: Bartha Erika, Bartha Ármin és Bartha Lia alkotásait.

Az az alkotói munka azonban, amely ezt a szöveg- és képi világot létrehozta, s amelyből merített a kiadói-könyvalkotói szándék, messzemenően gazdagabb, kiterjedtebb.

A Szövet Galéria rovatában ebből az összetett alkotói világból állítottunk össze tárlatot.

(b. e.)

Bartha György

epilógus

„… Egy háztetőn zord érckatona áll.
Szembe’ van a felkelő nappal,…”
(Füst Milán)

immár ötven éve őrzöm
magamban a múltat
akár ódon falak között
pontosan fél évszázada
ám közben valahogy
mégis kívül rekedtem

s a várkapuk pedig
nyikorgó kulcsokkal zárva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .