KÖZLEMÉNYEK

Pec Gábor: Pareidolia*

Köszöntöm a résztvevőket, akik nem könnyítették meg a zsűri dolgát!
Először a teljes pályázati anyagot, az összes képet szemrevételeztem, majd pareidoliás módszerrel kiszűrtem az általam további értékelésre alkalmas fotókat, amelyek engem, a befogadót negszólítottak és véleményalkotásra késztettek. Azt vizsgáltam, melyik tesz kiváncsivá, melyikbe szeretnék „belépni“ – mégha teljesen értelmetlen lenne is.

Chapeau!
Tisztelettel emelem kalapom előttetek!

A következő öt kép maradt versenyben:

Lackó Márta és Bicók Lea

képpályázat_optimized

Borostyánon ülni és az élet titkait keresni, nem egészen kihívás nélküli helyzet. A borostyán vadon nő, és nem tűr más növényt a  maga közelében – sőt,  ahol nő, pusztít is,  akar falakat is eltakar, de a könyvek is eltűnhetnek idővel  levelei között.

A könyvek mint jóskártyák kirakva, Elkezdve és lapozva, vagy még teljesen csukott állapotban.

Itt kiváncsi lettem. A könyveket lehet lapozni, …mi lenne ha az oldalak változnának, ha a múló idővel  történő események ahhoz vezetnének, hogy …, mit tudom én …

Garai Bálint

Érthetetlen 02

Ez a kép … egyszerűen lenyűgöző!
Minél többször nézem, annál többet találok rajta, amit nem láttam eddig. Érdekes, a részletekre emlékszem, és ha még egyszer megnézem, teljesen megváltoznak, más értelmet nyernek, vagy keresnem kell őket.
Örülök, hogy a kép a semleges „Érthetetlen“ címet kapta. Egy kérésem lenne a szerzőhöz: Ne áruld el, mi van a képen!
Elvezet egy teljesen elképzelt, ismeretlen világba, ami, persze, reálisan nézve saját maga, „érthetetlen“, mivel saját világunkat saját elképzeléseink szempontjából éljük meg.
Amiért a második helyre soroltam, az, talán, a statikussága.

Kovács Emese
IMG_20180626_202117

Egy érdekes kép. Első pillantásra azt gondoltam, hogy naplemente. De hogyne! A napról csak azt látni, hogy lent, a horizonton áll, az időpontot nem tudjuk, de azt igen, hogy a napraforgó virágja a napmenetet követi, a képen pedig az ellenkezö irányba mutatnak, így a kép reggel lehet, és kelet felé nézünk vele.
Most azon töröm a fejemet, hogy miért nem történik meg, hogy éjszaka a növény visszafordul kelet felá, elvégre a nap és a napraforgó pozíciója nem változik …
Köszönöm a sztorit … hogy, mondják? fejmozi(?). Igazi biológia, és nekem sohasem volt a „legjobb barátom a tudományterület“. De a kerdés érdekes: ha egy, csak egy(!) napraforgó másképpen viselkedne, mint több ezer szomszédja, akkor csak egy kivétel lenne, vagy mennyi napraforgónak kellene ugyanezt tenni, hogy a többi kövesse … vagy hogyan változik a napraforgók közötti viszonyrend… neee, what a story :-))

Gulyás Viktória
20210430_174822


Egyszerűen tetszik, spontan felvétel.

Palkó Viktória
218088577_1718875114989410_9172207694117927135_n

Ezen a képen sokáig törtem a fejem. Egy regisztrációtábla nélküli teherautó defektes első kerékkel a falhoz kötözve.

*https://hu.wikipedia.org/wiki/Pareidolia

Pec Gábor