2024.05.18.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Kiss Tamás: Omega Testamentum

Kiss Tamás: Omega Testamentum

3 min read
Merész elhatározás volt, hiszen számolni kellett a rosszízű beszólásokra, akadékoskodásokra, de Cikit nem lehetett megállítani. És társakra is talált! Sőt! Kitűnő zenészekre!

Talán még ma is hihetetlen, hogy a legendás, ötven millió hanghordozónál is többet eladó, világszerte ismert és szeretett Omega zenekar nincs többé…


2020. november 18-án Benkő László, majd rá néhány napra Mihály Tamás basszusgitáros is elhunyt. Aztán jött a covid, és 2021. december 6-án elhunyt az énekes, a zenekar lelke: Kóbor János (Mecky).
A fájdalom elemi erővel söpört végig a lelkeken, és bárhogyan is telt – telik az idő; képtelenség, hogy Omega ne legyen, hogy ne dübörögjön a színpadokon, ne énekeljék ezrek a felejthetetlen, szívbe markoló dalokat, azokat a kompozíciókat, melyek sokunkat segítettek át életünk nehéz pillanatain is.
Érdekes, és eddig meg sem említett dolog, hogy erre a borzalmas szituációra, maga Kóbor János adott megoldást, egy, vele, 2021. február 23-án készített interjúban, a „Jakupcsek plusz” című műsorban. Akkor még ki gondolta volna, hogy karácsony idejére már ő sem lesz köztünk…De a lényeg így hangzott:


Vannak, amikor az álmok megvalósulnak, még akkor is, ha az álmodó már nem érheti meg…
A gyász szülte bénultság, lényegében 2023-ra oldódott fel annyira, hogy a klasszikus felállás dobosa, Debreczeni Ferenc (Ciki), ténylegesen megpróbálta újjáéleszteni az Omegát, a zenekart, a különös érzést, mert érezte, hogy enélkül a feledés leple borulhat a zenekarra.
Merész elhatározás volt, hiszen számolni kellett a rosszízű beszólásokra, akadékoskodásokra, de Cikit nem lehetett megállítani. És társakra is talált! Sőt! Kitűnő zenészekre!
Az énekes, Schrott Péter, akiről elmondhatom, hogy jó barátom, és dalaim énekese is egyben, kiváló, egyedi hangú, szerénységgel megáldott művész. Legfeljebb csendes beszéde, szerénysége az, ami Meckyre hasonlít, ami nem baj! Nem is az volt cél, hogy utánozza valaki az utánozhatatlant. Egyedi, megújulást hozó hang kellett. Úgy tűnik, ez sikerült. Rajta kívül virtuóz zenészek sora alkotja a csapatot, méghozzá az ugyancsak fiatal Erdős Róbert, aki elképesztő technikai tudással bíró, virtuóz gitáros. A billentyűknél a már jelentős zenei múlttal is bíró Nagy Zsolt hallható, aki szintúgy még messze nem öreg, a basszusgitáros Fekete Tibor talán a „legöregebb”, de még messze nem nyugdíjas…

Az Omega Testamentum név, utal az utolsó megjelent stúdiólemez címére, melynek zenei anyagát még élőben sohasem adhatták elő. Részben ez is a feladata az új zenekarnak.
Több sikeres bemutatkozó koncert után február 23-án Budapesten a Barba Negra-ban lépnek fel. A megújulás tehát elkezdődött, Ciki szavait idézve: „őrizzük a lángot”, a zenét, mely nem csak „egy életre szól”, ami egy híres Omega dal címe, hanem örök értéket képvisel. A sok gyász után talán az a legnagyobb öröm, hogy „Őrizzük a lángot” címmel új dal is született. Remélhetően ezt a kompozíciót még sok másik követi.


Úgy érzem, hogy egy ilyen vállalkozást csak a szeretet és a megbecsülés övezhet.
Személyes örömöm és megtiszteltetés számomra, hogy a koncertek előtt mindig elhangzik a „Mindörökre Omega” című versem is, melyről videoclip is készült.
Ha könnyek között is, de köszöntsük szeretettel ezt a kiváló zenekart!

Kiss Tamás legutóbb a Szöveten:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.