2024.05.20.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Kortárs minimalizmus (Varga Árpád új könyvei)

Kortárs minimalizmus (Varga Árpád új könyvei)

3 min read
Év elején jelentek meg Varga Árpád új könyvei a Kortárs Magyar Irodalom Kiadónál, melyeknek kuriózuma, hogy minikönyvként, a kiadó 5 x 7 cm-es lapméretű szabványa szerint köttettek.

Év elején jelentek meg Varga Árpád új könyvei a Kortárs Magyar Irodalom Kiadónál, melyeknek kuriózuma, hogy minikönyvként, a kiadó 5 x 7 cm-es lapméretű szabványa szerint köttettek.

Részlet a Pillanatversek című kötet – szerzője által írt – előszavából:

A pillanat szó jelentése szótárak szerint szempillantásnyi idő, amelyben alig érzékelhető változás történik, illetve a legszűkebb értelemben vett jelen. A vers pedig szépen hangzó írás, amely fontos gondolatokat, érzéseket ébreszt és ad át, a nyelvi kifejezésnek szabályos, kötött formája. Természetesen ezek tágítható-szűkíthető, akár vitatható, nem kőbe vésett meghatározások, ám amikor e könyvecske címéről döntöttem, éppen ezeknek a szempontoknak az összekapcsolását kerestem – s remélhetőleg meg is találtam, hiszen a kötet olyan minimalista költészeti kereteket kíván felmutatni, melyeknek egyszerre lényegi eleme mind az időhöz való viszonyulás (hatás és érvény révén), mind a megfelelő és esztétikus alkotói üzenet. Úgy vélem, a mai ember életritmusához a kiadványba szánt mindhárom műfaj jól társítható, mindamellett a minikönyv mérete szintúgy illik a tartalomhoz. De a tömörség ne tévesszen meg senkit, minden írásjelnek vagy hiányának jelentősége lehet.

Ebben a tizenöt szótagban és öt sorban viszont nem megengedett a sorok végén a szavak kötőjellel történő elválasztása. Nem kritérium, de emeli az öt sor irodalmi-műfaji értékét, ha a befejező, ötödik sor egyfajta csattanó. Az apeva szövegét klasszikusan középre igazított, úgymond „piramis” formában érdemes és szokás az olvasók elé tárni, a műfaji sajátosság és a sorok hangsúlyozása ugyanis talán ebben az alakzatban a leghatásosabb, a legszembetűnőbb. Nyomtatásban a legelső négy apeva 2016 júniusában jelent meg Szimeonov Todor matematikus, filozófus és író Most, valamikor című, válogatott írásait tartalmazó könyvében, illetőleg magának az alakzatnak és verstani szabályainak megálmodója is ő volt.

Apevák

(a Tintapiramisokból)

egy
helynek
jelene
mindig mások
múltjának tere

*

nyit
de zár
a világ
transzhumán lesz
temet s exhumál

*

ő
vagyis
te vagyis
én vagyis mi
egyikünk sem s mind

Négy sort tartalmaz, ezek a sorok egymás után hat, öt, négy és három szótagosak, tehát soronként hattól kezdve egy-egy szótaggal csökkennek, így egy pundurka mindösszesen tizennyolc szótagos. Neve terjedelme miatt nem véletlenül játszik rá a pici, picurka jelentésű, kedveskedő gyermeknyelvi pindurka szóra. A pundurkának adható cím, de nem kötelező. Témája is kötetlen, illetve pundurka esetén sem szokás a sorok végén kötőjeles elválasztással soráthajlást alkalmazni.

Az első juliádákat a forma elnevezője, Szimeonov Todor jegyezte le 2019 decemberében.

Haikuk (a Pillanatversekből)

Lila lelkű csend.
Tavaszt hintő cserjebross.
Anyák virága.

*

Belém bújt szíved,
mint sorsomba szavad – s mint
hegy mögé a nap.

*

Család és fegyver
is lehet nukleáris –
idővel bomló.

Pundurkák (a Pillanatversekből)

Senki senki ellen,
mégis mindenki
mindenkivel
szemben vív.

*

Töltések töltenek,
sötét föld sül ki,
visszaránt száz
sziluett.

*

Eutanázia?
Halálbüntetés?
Egyik érdem,
másik juss?

Juliádák (a Pillanatversekből)

Bús bölcs
bűnt bán,
bőg s bőg.

*

Kákán
is tűt
keres.

*

cetjét
falja
Jónás

Varga Árpád legutóbb a Szöveten:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.