2024.07.25.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Kabdebon János: Égessem el?

Kabdebon János: Égessem el?

3 min read
El kellene intézni… Jules Vernét kéne először félre tenni. A dunai hajóst, azt sokat olvastam, láttam is filmen. Vagy inkább Fejes Endrét, régi már ez a könyv. A Mocorgó. Ezt is láttam filmen. Ők égjenek először. Ez valami borzalom. Itt az egész gyerekkorom.

Kemény kalap és krumpliorr. Delfin könyv. Walter Scott, Bulgakov, és sok más neves író művei, hevernek egy zsákban egymásra hajigálva. Blangaroni fáraó, Mándy Robin Hodd-ja. Istenem mennyit olvastam, hányszor éltem át a kalandokat! Ez meg itt a Repülő osztály. Ni, Erich Kastner eltűnt miniatűr cimű regénye! Hát ezt nem! Ezt nem égethetem el. A kőbaltás embert? Kizárt. Ilyen nincs ebben a tetves életben! Álltam a zsák felett és szikrát szórtak a szemeim. Szedegettem ki a könyveket és csak forrt bennem a düh. Hát itt van vége a világnak! Ezeket elégetni?

„ –  Van itt egy csomó könyv, ami nem kell. Vidd el. Már mind kopott és van, amelyiknek fedele sincs, meg olyan is, amiből már hiányoznak a lapok. Égesd el a kályhádban!”

Nem mondom, büszke vagyok a kályhámra. Az unokaöcsémmel építettem téglából. Olyan kellemes mellette üldögélni. Mióta megvan, tudom milyen a családi tűzhely körül ücsörögni. Égessem el? Hogy üljek mellé, ha tudom, hogy ebben égnek el a kedvenc könyveim?

Tudom, hogy meredek hasonlat, de nekem Auswitz jutott eszembe. Kis rece hiába lóbálja a rugós táskáját, megy a kremába. Süle meg aki papírt eszik, most őt eszi meg a kegyetlen tűz.  Az én kályhám nem krematórium, és én sem vagyok tömeggyilkos. De hova tegyem ezt a zsák könyvet?

Minden szobában könyv van, minden helységében a háznak könyvespolcok, tele rakva. Egy falatnyi hely sincs, ahova még beszúrhatnék egy könyvet, egy csodát. Átkozott dilemma!

Napokig kerülgettem a zsákot, halasztva a döntést. Aztán egyik délután a nejem csak foghegyről oda vetette.

– Ott állnak a zsákban a könyvek. Láttam, hogy kotorásztál benne. El kellene intézni őket. Különben is odakinn tönkre mennek.

El kellene intézni… Jules Vernét kéne először félre tenni. A dunai hajóst, azt sokat olvastam, láttam is filmen. Vagy inkább Fejes Endrét, régi már ez a könyv. A Mocorgó. Ezt is láttam filmen. Ők égjenek először. Ez valami borzalom. Itt az egész gyerekkorom. Az aranybánya titka, Az elcserélt kalap. Félvarázs. Az isten verje meg hát ezek neveltek! Kartal visszatér… Na, ebből elég!

Tűzre vágom mind, hisz annyi a könyv, mint a szemét. Azt sem tudom hova rakjam őket és a büdös életben nem fogom őket elolvasni, de még a gyerekeim sem! Ebben a telibe lökött világban minden digitalizált. Le is van töltve belőlük egy csomó hát mit érzékenyülök el azon, hogy egy halom papírt elégetek!? Legalább annyi hasznuk legyen, hogy meleget adnak. Égessem el Robin Hoodot, Csutakot a mikrofonjával együtt? Három forintos könyv. Mikszáth Kálmán: Krúdy Kálmán csínytevései.

Olyan sárga a papírja, hogy szinte mállik. Emlékszem rá olvastam valamikor, de már csak hangulatát tudom felidézni. Ezt is félreteszem, majd valamikor elolvasom.

Kiegyeztem magammal. Válogatok, kegyetlen önkritikát gyakorolva, meg emberelem magam.

Fél óra alatt végeztem is velük. Kinyírtam őket egytől egyig. Tűzre velük had égjenek! Kosárba szedtem őket és nekiálltam begyújtani a kályhába.

„Végetek van!” Összeszorított álkapoccsal markoltam beléjük.

Átválogattad őket? – hajolt fölém a nejem.

Zavartam felpillantottam, mint akit rajtakaptak a legnagyobb bűnön, ami létezhet a világon.

– Persze, nem látod, hogy begyújtok velük!

– Ezekkel? Hiszen ezek nem is könyvek, hanem újságok!

– Igen, de ezek is a könyvek között voltak! – vágtam vissza miközben dacosan felnéztem rá. – Nem vagyok gyilkos!

Kabdebon János legutóbb a Szöveten:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.