2024.05.20.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Útra indító (Megjelent az újraindított Rom Som)

Útra indító (Megjelent az újraindított Rom Som)

2 min read
Célja mindig a cigányság múltját, életét bemutató tudományos (történeti, néprajzi stb.), művelődési publikációk közzététele, cigány művészek műveinek (irodalmi művek esetében cigány és magyar nyelven), illetve jelentős világ- és a magyar alkotások cigány nyelvű fordításainak megjelenése, és végül, de nem utolsó sorban az anyanyelv művelése.

Negyedszer kezdünk bele.

A Choli Daróczi József, Kovács József Hontalan és Péli Tamás által alapított ROM SOM három időszakban jelent meg: 1978-1983 és 1994-1996 között, végül 2006-ban. Célja mindig a cigányság múltját, életét bemutató tudományos (történeti, néprajzi stb.), művelődési publikációk közzététele, cigány művészek műveinek (irodalmi művek esetében cigány és magyar nyelven), illetve jelentős világ- és a magyar alkotások cigány nyelvű fordításainak megjelenése, és végül, de nem utolsó sorban az anyanyelv művelése. A Kádár-rendszerben a folyóirat a magyarországi cigány értelmiség elindítója, a kulturális identitás megteremtésnek első fóruma volt.

Nagy Gusztáv a Szentandrássy István Roma Művészeti Galériában a Rom Som idei első számával 

Az idők változnak, és nem mindig hoznak jót. A magyarországi cigány sajtó a 80-as évek végéig és a 90-es évek eleji expanziója után, amikor tucatnyi kiadvány létezett egyszerre, mára szinte teljesen megszűnt. S miközben az utóbbi években a cigány értelmiség felnevelésére örvendetesen kiépült a roma szakkollégiumok rendszere, nincsenek a cigány művelődésnek fórumai, amelyek a magyarországi cigányoknak, közte a felnővő értelmiségnek megadhatnák az identitáshoz és az önbecsüléshez nélkülözhetetlen kulturális alapot.

Mára ez kiegészült egy kötelességgel. A folyóirat alapítóinak egyike sem él már, ahogyan időközben eltávozott számos jelentős cigány alkotó is, örökségük ápolása, a köztudatban alig-alig szereplő életművük megismertetése olyan feladat, amelynek teljesítése nélkül szegényebbek lennénk mi és az egyetemes magyar kultúra is.

Nagy Gusztáv főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.