2024.05.18.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Turóczi Ildikó: a fésűs kagyló nyomában

Turóczi Ildikó: a fésűs kagyló nyomában

2 min read
Ott van a kutatott fésűs kagyló, ami lehet akár egy könnycsepp is, és erre aligha derül fény, míg az eredeti falfestést fel nem tárja valaki, ez pedig elég rezignáltan hangzik, akár a jól ismert „erre viszont nincs pénz”-refrén.

Homoródjánosfalva tényleg nincs messze, alig két kilométernyire és tényleg templomozás van. Takaros, rendezett templomkert fogad, az istentisztelet úgy felénél tart, példabeszéd a hit értékéről, fenn- és megtartó erejéről. Nem vagyunk túl sokan, de ahhoz épp elegen, hogy a szertartás után idő legyen a kötetlen beszélgetésre, és hát hogyne, nézzek csak szét nyugodtan a templomban. Immár hárman keressük a jelet és meg is találjuk az oltár mögötti boltíves szentély tíz gyámkövének egyikén. Ott van a kutatott fésűs kagyló, ami lehet akár egy könnycsepp is, és erre aligha derül fény, míg az eredeti falfestést fel nem tárja valaki, ez pedig elég rezignáltan hangzik, akár a jól ismert „erre viszont nincs pénz”-refrén. Vajmi kevés ugyan látszik belőle, de hogy mi, azt még titok fedi.
Így érek vissza Kacába, ebédidő van, aligha lesz szerencsém. Kicsit restelkedve hívom a számot, majd megnyugszom, mert itt is készségesen jönnek kaput, templomot nyitni. Műemlék épület ez is, hasonló a többihez. Két szalonnatornyát, egyiket a felső utcának, a másikat pedig az alsónak, akárcsak a templomot, a kulcs őrzője újította fel, fedette be önerőből, hogy mindaddig, míg csak lehet, hadd maradjon és emlékeztessen a régi időkre. A kísérőm korombeli, lehet, pont ezért bukkan fel bennem a kérdés, hogy mi lesz vajon a sorsa ennek a helynek, ha mi már nem leszünk, és mielőtt átgondolnám tapintatlanságát, már el is hangzik a kérdés. Fogalma sincs.
Jelek, szimbólumok itt nincsenek, esetleg néhány a vakolat alatt, azaz meghagytak mégis egyet, aminek megfejtése eddig nem sikerült még senkinek.


Ide is teszem rögvest (utolsó két fotó), hátha valakinek mégsem titok eme rejtelem.

Turóczi Ildikó

Turóczi Ildikó legutóbb a Szöveten:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.