2024.04.12.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Mága Mátyás: Hopp-Stop! (Kiss Tamás borítóképével)

Mága Mátyás: Hopp-Stop! (Kiss Tamás borítóképével)

4 min read
Izgatottam vártam a hét harmadik napját, mert átvehetem John Logie Baird csúcskészülékét, sőt, még Nikola Tesla grátiszként egy tartozékot is biztosít mellé, frenetikus!

Kiss Tamás alkotása

Izgatottam vártam a hét harmadik napját, mert átvehetem John Logie Baird csúcskészülékét, sőt, még Nikola Tesla grátiszként egy tartozékot is biztosít mellé, frenetikus! Délelőtt tizenegykor megszólalt a duda, siettem a kapuba. Megérkezett. Behoztam, elvágtam a celluxot, szürke volt, ahogy rásütött a nap sugara, égette a szemem visszavert fénye.
Elkezdtem vizsgálgatni, majd kinyitottam a használati útmutatót, amin a következők álltak:
„A tartozékot a használati utasításnak megfelelően kezelje. Amennyiben helytelenül cselekszik, a készülék elhalálozik, amiért felelősséget és garanciát nem vállalunk.”

Vagy:

„Amennyiben a gombokat nem sorrendben nyomja, a készülék megzavarodik, valamint az antenna gondolkodás hatására szikrázni, és vulkanikus módon tüzelni kezd.”
Persze, hogy követni fogom. Mindent csak az utasítások szerint! – gondoltam könnyedén magamban.
Az antenna pedig nem fog tüzelni, azt csak a kutyám szokott.
A bal felső első gomon ez állt: STOP.
Mindig kapok a postáról műsorújságot, megnéztem mit játszanak az csatornák. Délután tizenháromkor Híradó. Ezt mindenképpen meg szeretném nézni, kíváncsi vagyok, hogy milyen változások történtek a világban a nagy második után. Engem bizony az a stop gomb nem fog megakadályozni. Akkor minek vásároltam egy tévét, ha azt sem engedik, hogy bekapcsoljam? 12 óra volt, addig olvastam egy kis klasszikust. A kezdés előtt 10 perccel kezembe vettem a távirányítót, az első gomb felé helyeztem a mutatóujjam, majd lassan, félve átcsúsztattam a mellette lévő gombra, amelyre a következő volt írva: BACK.

Ami angolul azt jelenti: vissza.

Megrendültem és berzenkedő voltam, magam mellé helyeztem az ágyra. Eszembe jutott a használati útmutató és inkább a biztonság mellett döntöttem. Gyorsan kellett gondolkoznom, hajtott a kíváncsiság, hogy mit mondanak majd a hírekben, már csak 4 perc volt a kezdésig.
Erőt vettem magamon. Ismét a kezembe vettem, és makacsul azt mondtam, nem baj, majd a harmadik gombbal sikerülni fog. A szokásos procedúra megtörtént. Az első gomb felé helyeztem a mutatóm, (olyan heves indultam neki, hogy még a mondóka is eszembe jutot).

„Hüvelykujjam almafa
Mutatóujjam megrázta
Középső ujjam összeszedte
Gyűrűsujjam hazavitte
A kisujjam mind megette
Megfájdult a hasa tőle.”

Aztán lassan a back gombhoz közelítettem, ott megálltam egy kicsit, és óvatosan átringattam a harmadik gomb felé, amire nem más volt biggyesztve, mint: FUN.
Ez mit jelenthet? Angolul szórakozást, vagy pedig funkciókat? Na, megint lapoztam a használati útmutatót. A FUN leírása így nézett ki:

„A FUN: Funny Ugly News. Vicces Csúnya Hírek.”

Ez mi lehet? A nagyapám mindig azt mondta: „Ne légy ám funcut”. Akkor a FUN valami huncut dologra utalhat? Elhatároztam, hogy megyek a következő gombra, és tényleg szívből reméltem, hogy ez már eredményt fog hozni. Tehát mentem sorba a gombokon: STOP, BACK, FUN és a következő gomb megint: STOP.
Hát nem csodálatos ez a Tesla? Éppen egy autóalkatrészekkel foglalkozó gyárban dolgoztam a Tesla-részen, ahol kontaktolni, hidazni és csomagolni kellett. Nem lehet, hogy valamelyik csomagoló rossz távirányítót tett a dobozomba? Aztán eszembe jutott, hogy nem, mert itt autóalkatrészeket csomagolnak, és nem tévét meg távirányítót, de zavaromban már nem tudtam még tisztan gondolkodni sem.
Végül megnyomtam a stop gombot, és egy sötét képet adott be a tévé. Ez nem lehet igaz! Vagy Karl Ferdinand Braun a katódsugárcső fejlesztésénél talán azt technikát alkalmazta, hogy napfényt kell engednünk a tévére, és akkor kapjuk meg a képet? Ezt már nem tudom kipróbálni, mert beesteledett. Különben is Amerika kereste meg Tihanyi Kálmánt, az igazi feltalálót, akkor miért angol nyelven vannak a gombokra írva, miért nem magyarul? Ja, igen, mert magyarul mindenki megértené, angolul csak kevesen, és titokzatosak akarnak maradni.
Vacsoráztam és közben gondolkodtam, hogy miért van ennyi stop gomb a távirányítón. Megvacsorázom, és részletesen végigmegyek a használati útmutatón. Az esélytelenek nyugalmával döntöttem magamban, nyugodtan. Elő is vettem az irományt. Szépen lapoztam. Olvastam benne érdekes dolgokat, de a beüzemelésről szó sem esett. Amikor az utolsó előtti oldalra értem, egy hatalmas STOP felirat várt rám. Ez már több a soknál! Hirtelen felindulásból odalapoztam az utolsó oldalra ahol ez a hosszas leírás szerepelt:

Kedves Tulajdonos!

Az alábbiakban pontokba foglaljuk a televízió beüzemelési szabályzatát:

  1. Nyissa ki a dobozt.
  2. Vegye ki a készüléket.
  3. Vegye ki a tartozékait is.
  4. STOP
  5. Kövesse az előző oldalak utasításait.

Utolsó pont:

Amennyiben nem szeretné, hogy más utasítsa önt, más szabja meg a tevékenységét, kérem, ne nyomja meg a STOP gombot, hanem backelje ki, és legyen Fun, mert annál boldogabb információt nem tudunk önnek közvetíteni, mint azt, hogy:

Fehér a kép és tél van a televízióban.

Az évszakoknak megfelelően fogunk közvetíteni, addig is jó szórakozást kívánunk!

Amennyiben a hideget és a havat sem látja, ellenőrizze, hogy van- e televíziója!

Amennyiben nem szereti a telet nyomja meg a STOP gombot, a tévé elsötétül, és máris érezni fogja a nyári éjszakát a tenger zúgásával. Tavasszal várjuk vissza szeretettel a csodálatos színestévével. Amíg a növények nem virágoznak, a televízió a tél eseményeit fogja közvetíteni.
Addig is jó stoppolást kívánunk, mert a nem lyukas pulóver nagyon jól fog jönni ebben a hideg időben.

Mariskának a Garay utca 4-be’

Üdvözlettel: Hebe Huba

UI: Mariskám a főpostán én rendezem a csomagokat. Elküldtem neked az én tévémet, a tiedet meg beraktam magamhoz. Mariskám, amit rendeltél, nem jó az, hidd el. Képzeld el, minden ilyen hülye színesen van benne. Leírtam, hogy kell használni. Ha nagyon unatkozol, gyere le hozzám vonattal, én úgy elszórakoztatlak, hogy aztán tényleg megáll az idő, ahogy szoktam mondani, Hopp-Stop!

Mága Mátyás legutóbb a Szöveten:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.