2024.05.18.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Márciusi eredményhirdetés: Radmila MARKOVIĆ és TORMA István a díjazott

Márciusi eredményhirdetés: Radmila MARKOVIĆ és TORMA István a díjazott

3 min read
HABRAM Mária nyugalmazott újságíró, a Családi Kör hetilap alapítója, volt tulajdonosa és igazgatója – a Szövet márciusi szelektora írja értékelő esszéjében: „azt sem számoltam meg, hogy hány költő, hány verset írt az e havi Szövetbe. De szám nélkül is köszönet értük!”

Zámbó Illés fotója

HABRAM Mária nyugalmazott újságíró, a Családi Kör hetilap alapítója, volt tulajdonosa és igazgatója – a Szövet márciusi szelektora írja értékelő esszéjében: „azt sem számoltam meg, hogy hány költő, hány verset írt az e havi Szövetbe. De szám nélkül is köszönet értük!”

            Én megszámoltam. És elkészítettem a statisztikát.

            Az irodalmi, művészeti és közéleti magazin felületén február 28-ától március 31-éig harminckilenc szerző jelentette meg 116 irodalmi szövegét (verset és prózát), képversét, szövegképét, fényképeit és installációit.  Ketten, BUDAI Ivona és GERŐCS Péter először jelentek meg a Szöveten, előbbi CZINI Zoltán tárcáját ültette át szerb nyelvre, utóbbi pedig írói munkájáról szóló írását közölte a magazin esszérovatában.

            Hogy Habram Mária is megnyugodhassék, elárulom, a 116 munka közül 88 volt vers. Tizenkét alkotó tartozik a prózaírók vagy képzőművészek táborába, négyen verset és prózát is publikáltak. Legtöbben (22-en) egy vagy három munkát tettek közzé a Szövet különböző rovataiban. Legtöbbször, mint az előző hónapban is: BARTHA György jelentkezett verssel; nyolc költeménye látott napvilágot. Őt hat-hat publikációval HÍRES B Ede, KISS Tamás és SZÁLDOBÁGYI Csaba követte. A Szövetnek 15–20 állandó szerzője van, akik havonta többször is jelentkeznek. Van, aki minden héten egy szöveget küld, van, aki egyszerre több munkáját is várólistára helyezi.

És hogy ne csak a sikertörténetekről beszéljünk: havonta általában 3-5 olyan szerző jelentkezik, akinek alkotását nem közöljük, mert esztétikai vagy poétikai szempontból nem üti meg a magazin által fölállított színvonalbeli mércét. Bizonyos időszakonként felkéréssel is fordulunk szerzőkhöz, állandó vagy időszaki munkatársainkhoz, de olyan szerzőket is megszólítunk, akik korábban még nem pulikáltak a Szövet felületén. Legtöbben megtiszteltetésnek érzik a megszólítást, egyesek alkalmas szöveg hiányára hivatkozva hárítanak, vagy ígéretet tesznek, hogy alkalmasint jelentkeznek. Kifejezetten bántó vagy lenéző elutasítás ritkán ér bennünket, de azért előfordul. Mint ez: „Mivel anyagi nehézségeim vannak, most elsősorban olyan helyekre küldök, ahol biztos a honorárium. Ezt nem rosszból mondom, fogok még küldeni verseket, csak most így jöttek össze a dolgaim.”

A Szövetnek tényleg nincsenek anyagi forrásai, az alapítók saját jövedelmükből, illetve a munkatársak támogatásaiból fedezik fenntartási költségeit és a havonta kiosztásra kerülő, valóban nagyon szerény tiszteletdíjakat, a kétszer 34 eurónak megfelelő dinárösszeget, amit a hónap legjobb szövege szerzőjének, valamint a legkiválóbb idegen nyelvre történő fordítás alkotójának ítél oda a szelektor, illetve a szerkesztők.

A 116 beérkezett irodalmi, illetve művészeti alkotás közül Habram Mária

TORMA István Az életvisszaváltó című novelláját ítélte legjobbnak, így a tiszteletdíj is e mű íróját illeti meg!

Torma István

 Habram Mária Irodalmi barterkereskedelem című értékelését a Szövet Közlemények című rovatában olvashatják!

Fordítással Budai Ivona mellett Radmila MARKOVIĆ jelentkezett még, aki saját versei szerb nyelvre történő átültetésével tette oldalunkat gazdagabbá; műveinek eredeti nyelve magyar, vagyis ezen a nyelven írja szövegeit.

Az elmondottakat mérlegelve: a Szövet szerkesztői Radmila MARKOVIĆNAK ítélték oda a legjobb fordításért járó tiszteletdíjat.

Radmila MARKOVIĆ

A tiszteletdíjakat május hónap során folyósítjuk. Januári díjazottunk, A. GERGELY András, miként a februári fordítói tiszteletdíj birtokosa, NEMES Krisztina is lemondott a Szövet javára az őt megillető pénzdíjról. Az így rendelkezésünkre álló összeget fordítjuk tehát a márciusi díjak kifizetésére. A nemes gesztusért köszönetet mondunk, miként BARTHA Györgynek is, aki márciusban 20 ezer forinttal támogatta magazinunkat, s itt szeretnénk még egyszer kiemelni a gesztust, és megköszönni CZINI Zoltánnak, hogy biztosította a februári tiszteletdíj összegét.

Köszönjük HABRAM Máriának lelkiismeretes és értékes munkáját!

Az áprilisban megjelenő irodalmi, művészeti és publicisztikai alkotásokat HAJDICSNÉ Dr. VARGA Katalin nyugalmazott pedagógus értékeli.

Várjuk állandó munkatársaink, szerzőink és új jelentkezők szövegeit, képzőművészeti munkáit, installációit, videóit!

(Szövet)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.