SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Juhász Zsuzsanna: Gettósodás

Juhász Zsuzsanna: Gettósodás

2 min read
Mert már megint az önzőség, vagyis a nyugati egyedülvalóság bűnébe estem. És elfelejtettem újra, hogy korosztályom fele nem dolgozik, és fogalmam sincs, hogy miből él a nyugdíjkorhatár eléréséig.

Mert már megint az önzőség, vagyis a nyugati egyedülvalóság bűnébe estem. És elfelejtettem újra, hogy korosztályom fele nem dolgozik, és fogalmam sincs, hogy miből él a nyugdíjkorhatár eléréséig.

De én büszkén hajtom a lovat, aki vagyok. Tapogatom magam jobbra és balra a szabadnapomon. Felmérem a károkat, és reagálok rájuk tudományosan. Pótolva a porckorongok porcát és az ízületi nedveket. Felejtve, hogy apróbetűs is van az ajánlásban. Például könnyed ízületek mellett asztmásan fogok lihegni. De sebaj, asztma srpaym is van.

            De kocsma ez akkor is, modern helyreállító kocsma ez az én otthonom. A pulton ízületi anyagpótló, a hátam mögött ugyanaz magyarban. Félretéve egy kúrányi elastic plusz hyaluronsav, egy újabb kúrára. Egyébként meg multivitamin, calcium, szelén, cink és a hírhedt ginkgo, napi használatra mind. Jó kis kísérleti kocsma ez, 60+ betérő, mert otthonnak otthon, de kísérleti telep is. És én büszkén tartom mindezt a kezemben. Még az omega 3-at is legyűröm, és titokban büfizem csak fel a halízt.

            És felejtek, felejtem a korosztályom másik felét, a fájdalomtól agyondolgoztatottakat, a fájdalomtól rosszul alvókat, a munkanélküliség felé menetelőket. Akik, ahogy elnézem magam is, egyre többen lesznek. És egyre készségesebben adják fel az önálló életet, és bújnának szégyenkezve, ahova lehet. Az anyjuk szoknyája alá, ha lehet, bármilyen dolgozó nő szoknyája alá, ha lehet. Tagadva és gyűlölve minden szabadságot, minden szabad szót, cserébe egy kicsinyke létbiztonságért.

            És ők lesznek többen, és ők mutatják meg az irányt, szétdolgozott ízületekkel és fogatlanul, hogy rajta. Rajta, legyen meg az a megfosztás háztól, gyerektől, kutyától. Csak egy kis nyugalom legyen valahol, bárhol, egy kis meleg vacok a szétcincált ízületeknek, fogatlan, sajgó szájnak.

            Szóval efelé haladunk, kortársaim. Vonulnánk már három napi élelemmel, tiszta alsógatyával és bugyival, egy kis bőrönd családi képpel a vackaink felé.

            Szabadság, szólás és gyülekezési jogainkat boldogan feladva.

            A gettósodásra önmagunk szavazva.

Juhász Zsuzsanna prózája legutóbb a Szöveten:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük