2024.05.18.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Kabdebon János: Jön a hideg

Kabdebon János: Jön a hideg

2 min read

Jön a hideg. Mert miért érdekelné a Petrus nénit az arab izraeli konfliktus, ha végre megjött Pista a szobafestő, akit már két napja várt. Végre kigletteli a tiszta szobát és szép fehér lesz minden. Jön a hideg. Beleborzong az ember, ahogy megcsap a sötét felhők fenyegető gyülekezete.

Esni fog. Dudás Józsi villanyszerelő munka közben talán kissé elmorfondírozik az ukrán háború gazdasági hatásain. Még az is megeshet, hogy megpróbálja kitalálni, mi köze lehet a benzinárak emelkedéséhez, de inkább örül az unokának. Hétvégén jönnek, és már pácolva a hús, a sör a hűtőben. Vagy inkább a telefonját vizslatja, mikor csörög a lánya, hogy megmondja, péntek este vagy szombat reggel érkeznek.

Reggelente is hideg lesz. Így, áprilisban ez nem egy nagy kunszt. Tíz-húsz fok is szédeleg fel s alá pár nap alatt. A kiskertekben kibujt a borsó, és sokkal izgalmasabb, mint hogy az a veszély fenyegeti a világot, hogy a mesterséges intelligencia képes befolyásolni a demokratikus választások eredményét. A reggelente karikázó fiatalembert ez nem akadályozza meg abban, hogy a roppanós kenyér ízével a szájában tapossa a pedált az albán pékség felé napra nap.

Nem lehet majd lenyírni a füvet sem. Pedig nő az átkozott. Mit szól majd a szomszéd?

Ott meg földrengés volt. Ausztriában. Ki tudja, mikor tudnak majd füvet nyírni!

Most már a szél is fúj. Pocsék érzés. Olyan szép idő volt! De hát ez a globális felmelegedés mindent tönkretesz. Az Európai bizottság azt írja, hogy az emberiség az oka. Most akkor Petrus néninél a Pista hagyja abba a tisztaszobát? Mit csinált ez az emberiség?

Nézte a felhőket, és azok meg egyre gyűltek a feje fölött, míg egyszer csak esni kezdett, és bement inkább a melegre és megkérdezte: Mi a vacsora?

Remélem, a hétvégére már jobb idő lesz.

Kabdebon János legutóbb a Szöveten:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.