2024.04.21.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Juhász Zsuzsanna: Részecskegyorsulás

Juhász Zsuzsanna: Részecskegyorsulás

2 min read
Elméletileg a bolygó termőterülete el tudna tartani még annyi embert, ahányan most vagyunk. É s elméletileg senkinek se kellene fáznia télen itt, és szomjan halnia, kiszáradni a száraz évszakban amott. Elméletileg mindennek és mindenkinek rendben kellene lenni.

Elméletileg a bolygó termőterülete el tudna tartani még annyi embert, ahányan most vagyunk. É s elméletileg senkinek se kellene fáznia télen itt, és szomjan halnia, kiszáradni a száraz évszakban amott.
Elméletileg mindennek és mindenkinek rendben kellene lenni.
És akkor nem baj, hogy egyre többen szorulnak ki a termelésből, és csoportosulnak át a szolgáltatásba. Egyrészt mert a tudásunk, technológiai, elméleti fejlettségünk már lehetővé tenné, hogy akár mindenkit kivonjunk a termelésből (okos, erős, precíz, könnyen és kevesek által irányított gépekkel). Másrészt a szolgáltatás térhódítása jelzi az utat egy olyan világ felé, amiben csak egymásnak szolgáltatunk, munkákat, vagyis csak tevékenységeket csereberélünk mindenféle pénzmozgás nélkül. Az lesz a dolgunk, hogy egymás testi-lelki jólétét keressük. (Hisz az ételünk, melegünk, vizünk eleve biztosított.)
Biztosított lenne, ha a fegyverre, drogra, prostitúcióra, azaz a hajcihőre, tulajdonviszonyok fenntartására és elszórakoztatásra, tömegek nyugton- és tudatlanságban tartására szánt energiánkat átcsoportosítanánk a technikai tudásunk gyakorlatba való átültetésére.
És akkor már tényleg édesmindegy lenne, kinek a kezében van, kinek a neve alatt a bánya, a termőföld, a víz, a szél, ha egyszer már a hasznát mindenki élvezheti.
És akkor nem értenénk már semmit. Hogy mire volt jó a földgáz, a kőolaj, az urán, ha egyszer a nap fölöttünk, és a meleg víz alattunk mindig is ott volt. Azóta, mióta létezünk a bolygón.
És nem értenénk, miért is volt szüksége az embernek a hitre, hogy egyszer vagy odafönt, a Jóisten mellett, vagy idelent, egy másik testben, egy másik életet élve, majd egyszer jobb lesz neki.
És nem értenénk, miért is nem láttuk előbb, hogy a tőkekoncentrációból egyéni, és teljes nincstelenség vágya lesz. És hogy a tudás, a specializálódás és a perfekcionizmus nem bűn, a tömeges fel nem használása a bűn. A még próbálkozás az Éden visszaállítására. Amiben pedig már most élhetnénk.

Juhász Zsuzsanna prózája legutóbb a Szöveten:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.