2024.07.16.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Zubornyák Zoltán: Intermezzo

Zubornyák Zoltán: Intermezzo

1 min read
A legnagyobb jóindulattal sem lehetne rólam azt állítani, hogy templomba járó ember lennék. De. Voltam a világban sokfelé, soha nem mulasztottam el bemenni a híres templomokba, mecsetekbe, zsinagógákba, buddhista szentélyekbe. Igyekeztem nem turistának látszani, hogy csendesebb, meghittebb kapcsolatba kerülhessek a hellyel, s arra is törekedtem, hogy találjak valakit, akivel beszélgetni is lehet a hit erejéről, alapvetéseiről és gyakorlásáról.

Mindig volt mit tanulni. Hogy miért írok most erről? A minket most körülölelő világban a csend, az elmélyülés, a személyesség eltűnni látszik, a hangoskodás, a kérkedés, a felesleges hivatkozások, s a politika trappolt a templomok csendjébe, elriasztva azokat is, akik amúgy felkeresnék isten házát. Persze Magyarországról beszélek, ha ez eddig nem derült volna ki. Angliában más a helyzet, itt amúgy is az emberek – és isten szolgái is – aszerint ítéltetnek meg, hogy mivel tudnak hozzájárulni a közösség (és nem a saját) gazdagodásához, szellemi gyarapodásához. A csendet is megőrizték valahogy, s nem lesik a politika asztaláról lehulló morzsákat. Az egyházak saját gondjaikat maguk kell megoldják, ha a hívek nincsenek elegen, vagy a közösség már nem képes eltartani a templomot, akkor azt bizony eladják. Gyorsan hozzáteszem, az összes felújítási és műemlékvédelmi kötelezettséggel együtt. Így fordulhat elő, hogy Chesterfield hajdani temploma “Red Devil” néven diszkóként üzemel, Nottingham egykor híres temploma a város szívében ma a város legmenőbb kocsmája (hogyan is lehetne másképp nevezni?), Pitcher&Piano néven szórakoztatja a közönséget.

Utóirat:

Isten a maga képére… Nem az arcunkat, hanem a lelkünket, értelmünket. Szép is lenne, ha a pofázmányok után, amelyeket itt látok, kéne Istent elképzelni./1951/

*

(Szép Ernő, Huszt, 1884. június 30. – Budapest, 1953. október 2., költő, regényíró, újságíró, színpadi szerző, elbeszélő.)

Zubornyák Zoltán prózája legutóbb a Szöveten:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.