2024.04.12.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Közép-európai tudományos diskurzusok (Megjelent a Tanulmányok 2022/2-es száma)

Közép-európai tudományos diskurzusok (Megjelent a Tanulmányok 2022/2-es száma)

2 min read
Megjelent az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékének Tanulmányok című tudományos folyóirata.
Megjelent az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékének Tanulmányok című tudományos folyóirata. A hat tanulmány az irodalom-, a nyelv-, a fordítás- és a történettudomány területéhez tartozó kutatási eredményeket mutat be, művelődéstörténeti kérdéseket jár körül. A 2022-es évi második számban két kritika is napvilágot látott, amelyek szociokulturális és politikai kérdéseket taglaló tanulmányköteteket, tudományos kiadványokat értékelnek. A szám szerzői a hazai kutatói műhelyek mellett magyarországi, horvátországi, romániai (erdélyi) és szlovákiai (felvidéki) egyetemi és tudományos intézmények képviselői. A számot Bence Erika szerkesztette.

TARTALOM

KÖZÉP-EURÓPÁRÓL

MEDVE Zoltán: Közép-Európáról és irodalmának fordíthatóságáról 

NYELVÉSZET, IRODALOM

MOLNÁR-BODROGI Enikő: Meänkieli, számi, kvén, csángó és erdélyi magyar kisebbségi nyelvi narratívák az identitásépítés szolgálatában   

LADÁNYI István: A Symposion melléklet (1961–1964

TÖRTÉNELEM, MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET

DÉVAVÁRI Zoltán: Egy elvetélt kísérlet (A Jugoszláviai Magyar Nemzeti Bizottmány szervezésének kudarca az emigrációban [1952–1955])

PETHEŐ Attila: Csekes Béla, az Amerikából hazatért felvidéki lelkész

TÁMBA Renátó: Gyermekábrázolások az otthon kultúrájából – polgári gyermekszemlélet a magyar biedermeier festészetben  

KRITIKA

BENE Adrián: Félelemértelmezések (Balogh László Levente – Fazakas Sándor – Valastyán Tamás szerk.: A félelem reprezentációi)  

SZÁZ Pál: A fanatizmus olvasási stratégiái ellen (Zoran Milutinović: Bitka za prošlost: Ivo Andrić i bošnjački nacionalizam; Fantom u biblioteci: Postoji li srpski nacionalistički diskurs o Ivi Andriću? / Phantom in the Library: Is there a Serbian Nationalist Discourse on Ivo Andrić?)  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.