2024.07.17.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Juhász Zsuzsanna: Szeszély

Juhász Zsuzsanna: Szeszély

1 min read
Mit mondtál? Hogy nem tudod, holnap este mikorra érsz be? Miért? Kérdeztem tőled, mire gondolsz? Aztán már válaszoltad is szépen, hogy nem tudod, félre vagy fél után pár perccel jössz.


Az más, gondoltam. Pár perc nem számít, de az igen, hogy jössz-e, biztosan jössz-e. Mert ez munkahely, és itt nem lehet bizonytalankodni, és bizonytalanságban tartani a másikat. Ilyet patkányokkal szoktak csinálni, bogaram. Okos, fehér kísérleti patkányokkal. Hogy kísérleti ketrecbe teszik őket, egy gombbal és ételadagolóval felszereltbe. Először, ha véletlenül megnyomja a patkány a gombot, leesik neki egy falat kaja. Ezt hamar megtanulja az állat. Ha éhes, odamegy a géphez és nyom. Aztán csak minden harmadik vagy ötödik nyomásra kap ételt. De nem zúgolódik, ezt is hamar megtanulja. Legfeljebb többet kell nyomogatnia, mi van akkor. No de eljön a nap, amikor a kutatók össze-vissza adnak neki enni. Hol egy nyomásra, hol csak háromra vagy csak tizenötre. És a patkány onnantól mást se csinál, csak nyomogat. A gombhoz köti a kiszámíthatatlanság. És próbálkozik reggeltől estig. Hát te is csak csináld, csináld a szeszélyt, de ne itt, hanem odakint. Csináld a barátoddal vagy élettársaddal vagy kiddel. Mert nem tudom, kid ő neked, a férfi akinek hol vagy, hol nem vagy. És valszeg ő se tudja, mert panaszkodsz rá, hogy nagyon féltékeny, be kell számolnod neki minden nem vele töltött percedről. És hogy is ne kellene, ha szeszélyes vagy vele is, ha te vagy neki a nagy, jutalmazó gombja. Amit folyton nyomogatnia kell, mert nem tudja, mikor is jutalmazod meg. Mikor és mitől dobod oda neki magadat.
Csak úgy. Kiszámíthatatlan. S hogy mi lesz az így tartott patkánnyal?

Juhász Zsuzsanna prózája korábban a Szöveten:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.