2024.05.18.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Miért rossz? – A Szövet új rovatot indít

Miért rossz? – A Szövet új rovatot indít

2 min read

Nagyon jó költőnek kell lenni ahhoz, hogy valaki szándékoltan „jó rossz” verset tudjon írni. Pedig limerick, meg gagyi vers néven az irodalom számontart ilyen műfajt.

Ahhoz is erős önkritika kell, hogy a versíró saját költeményét „rossz vers”-nek minősítse.

Megnyugtatásul: a Szövet szerkesztősége nem készül arra, soha nem is tenne olyant, hogy a beküldött, de nem közölhető versek szerzőit pellengérre állítsa.

Az viszont elmondható, hogy szinte hetente érkeznek be közölhetetlen szövegek is szerkesztőségünkbe. A legtöbb alkalommal sikerül konszenzusra jutnunk a szerzővel. Megérti, hogy a verse „menthetetlen”, jobbik esetben pedig addig „beszéljük át” a szöveget, hogy végül sikerül „szintre hozni”. Nem tagadom, hogy ez a művelet leginkább akkor sikeres, ha a szerző igazából perspektivikus, jó költő, de az aktuális ihlet valamiért nem azt az eredményt hozta, amire az ihletett készült.  A dilettánsok – sajnos – meggyőzhetetlenek.

Nem tartom ugyanakkor lehetetlen küldetésnek, hogy a remek költők rossz verseivel, vagy a kellő önkritikával rendelkezők mintáival segítsük mások alkotói munkáját, s aki akar, ilyen módon sok dolgot megtanulhat a versről és a versírásról. Régebben erre használtuk a „poétika” kifejezést.

Felhívásunk

A „legjobb rossz vers” szerzőjét minden hónapban kitüntetjük. A tiszteletdíj nagysága, mértéke a szerkesztők lehetőségeitől és az esetleges támogatásoktól függ.

                                                                                                                                               Bence Erika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.