2024.05.27.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Vándor éji dala műfordítás-pályázat

Vándor éji dala műfordítás-pályázat

2 min read

Amikor október első hetében kiírtuk Johann Wolfgang Goethe Vándor éji dala című ismert, számos klasszikus magyar költő által káprázatos módon magyarra ültetett költeményének újrafordítására szóló pályázatunkat, érkezett egy megjegyzés címünkre, amely kétségbe vonta a pályázat lehetséges sikerét, mert a verset „nagyon sokan lefordították már, nincs mit újrafordítani rajta, nagyon rövid a vers”. Tudtam, hogy a megjegyzést rosszindulat szülte, fiatal tehetségek iránt érzett irigység, de magam sem reméltem, hogy az élet ilyen szinten cáfol rá a véleményre.

A pályázatra hetvenkilenc (79) olyan szerző jelentkezett, aki minden tekintetben megfelel a pályázati feltételeknek. Összesen 102 érvényes pályamunkát nyújtottak be.

Időközben az alapítvány és az akkor működő irodalmi portál kilépett a pályázat mögül.

A pályázat díjalapját azonban nem az alapítvány, hanem magánszemélyek (BARTHA György költő, PEC Gábor programozó és e sorok írója) hozták létre, s kuratóriumát is független személyek alkotják. A szponzorok nem vonták vissza az anyagi támogatást, a bizottságból sem lépett ki egyetlen tag sem, mi több, a beérkezett pályamunkák száma miatt két személlyel bővült létszáma. A pályázat koordinátora minden pályázót nyilatkozattételre kért arra vonatkozóan, hogy a megváltozott körülmények között pályáztatni kívánja-e munkáit. Ilyen indokkal senki nem vonta vissza pályázatát. Sikeresen lebonyolítottuk.

A pályázat számára a Szövet irodalmi, kulturális és közéleti magazin biztosít publikációs felületet.

A bírálóbizottság: ARANYI László író, HÓZSA Éva egyetemi tanár, KOCSIS Lenke doktorandusz, költő (a bizottság elnöke), KONTRA Ferenc író és UTASI Csilla egyetemi tanár már javában dolgozik a pályamunkák értékelésén és előreláthatólag január végén hozza meg döntését.

Az eredményt február első hetében tesszük közzé.

A pályázat díjai:

  1. 150 eurónak megfelelő dinárérték.
  2. 100 eurónak megfelelő dinárérték.
  3. 50 eurónak megfelelő dinérérték.

A pályázati bizottság elfogad díjakra vonatkozó további felajánlásokat magánszemélyek részéről.  A támogatók nevét megjelentetjük.

A pályázati kiírás tartalmazza azt a tételt, hogy minden pályázó könyvajándékban részesül. Kérjük hát a Szövet minden munkatársát, támogatóját és olvasóját, a pályázat iránt érdeklődőket, akik rendelkeznek saját szerzőségű, vagy olyan könyvvel, amelynek társszerzői voltak, hogy ajándékozzanak könyveket a díjalapba.

Kérjük továbbá azokat a szimpatizánsainkat, akik segíteni tudnának a 79 címre küldendő nyomtatványcsomag magyarországi, ausztriai, romániai, szlovákiai, ukrajnai és lengyelországi kézbesítésében, hogy tegyék meg felajánlásaikat.

A rendelkezésre álló e-mail cím: szerkesztoseg@szovetirodalom.com.

További jó munkát, olvasmányélményeket!

Bence Erika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.