2024.05.21.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Huszonheten – A Mit szeretnék?-körkérdés tanulságai – Támogatási felhívás

Huszonheten – A Mit szeretnék?-körkérdés tanulságai – Támogatási felhívás

3 min read
A Mit szeretnék?-körkérdés tanulságai – Támogatási felhívás

Ennyien válaszoltak érdemben a Szövet magazin évvégi, Mit szeretnék? című felhívására. Legtöbben kisesszét írtak, jegyzetet, tárcát, verset – s voltak, akik kontextualiztálták a választ: lábjegyzetet írtak legújabb szövegükhöz vagy alkotásukhoz.

Félre csak kevesen értették a felhívást, például úgy, hogy a szerkesztéssel kapcsolatos sérelmeiket sorolták fel – azt, hogy nem minden munkájuk kerül közlésre. Ami igaz. Mert a minőség és nem az ismeretség számít.  Ezen nem érdemes rágódni, csak annyit: a Szövetet lehet bírálni. Egy jól alátámasztott érvelést el is tudok fogadni, még le is közlöm, ha a szerzője úgy akarja. Nem tartoznak viszont az érvek közé a „nekem nem tetszik”, meg „a kardomba dőlök, olyan rossz”. Mint minden lap, a mi magazinunk is a beérkezett anyagból dolgozik: másodközlést csak indokolt esetben fogadunk el (kérjük szerzőinket, hogy ne éljenek vissza ezzel!). A megjelenő szövegek, természetesen, változó színvonalúak: van közöttük míves, középszerű és gyengébb is. Utóbbiak leginkább azért kerülnek fel mégis a Szövet felületére, mert van bennük egy-egy utánozhatatlanul eredeti szöveghely, ötlet, kép – kár lenne értük. Előfordult, hogy utólag, hallgatva az okos érvelésekre, mégis levettem egy-egy ilyen szöveget, s előfordult, hogy hibát vétettem, rosszul döntöttem.

A Mit szeretnék?-körkérdésre adott válaszok legtöbbször felbukkanó igénye nehezen megvalósítható: egy szabad, független, igazságos irodalompolitikát, korrektséget és nyitottságot vizionáltak legtöbben a magyar irodalmi közéletbe.

Többen felhozták a Szövet által kiadott antológia ötletét. De ezt mi nem tudjuk teljesíteni. Az „összeadott” pénzből kiadott kötet kétélű vállalkozás: ritkán eredményez minőségi irodalmat.

Köszönjük mindannyiuk figyelmét és a támogatásokat is, akár szellemiek, akár anyagiak. Utóbbiak segítségével sikerült biztosítani lapunk 2024-es működésének alapfeltételeit. Szerkesztői és szerzői tiszteletdíjra, pályázatokra, sajnos nincs fedezetünk. Ha mégis érkezik számláinkra támogatás, azt a Szövetet népszerűsítő hirdetésekre vagy tárhelypótlásra fordítjuk.

Sok időt, energiát és anyagiakat is vettek el tőlünk a magazint ért 2023-as hackertámadások. Túléltük. Bármikor újra bekövetkezhetnek.

Volt, aki felhozta három évvel ezelőtti nagy sikerű Vándor éji dala fordítói pályázatunkat, amikor hetvenegynéhány résztvevőnek sikerült könyvajádékot biztosítani, három-három fő- és különdíjasnak pénzbeli jutalmat kiosztani. Persze, aki kívülről látta a dolgot, nagyszerű vállalkozásnak értékeli – bizonyos értelemben az is volt. Egyszer azt mondtam, ha élek és létezik még a Szövet, a pályázat ötéves évfordulóján majd sok mindent elmesélek. Egyelőre csak annyit, hogy jómagam több ellenséget szereztem vele, mint barátot, támogatót vagy munkatársat – bár van néhány fiatal munkatársunk, aki úgy került állandó szerzőink sorába, hogy a pályázatra jelentkezett. A díjazottak közül viszont senki sem publikál a lapnál. Voltak, akik a könyvajándékot is visszautasították. Voltak önkéntes támogatói a pályázatnak, s voltak, akik megsértődtek a támogatásra való felhívás, vagy a könyvküldésre való felkérés miatt.

Felkéréseink semmilyen feltételt nem tartalmaznak, senkit sem köteleznek. A legszerényebb támogatást is örömmel fogadjuk.

(Szövet)

Számláink magánszámlák. A Szövet is magánoldal. Nincs hivatalos bejegyzettsége.

Forintban:
Z. I. számlatulajdonos:
11773322-02845852
OTP

B. E. számlatulajdonos:
11773322 02962098
OTP

Külföldről devizaszámlára (EUR):
(B. E.)
Intesa: 160-5530200600131-94
IBAN: RS35160553020060013194
SWIFT: DBDBRSBGXXX

Dinárban:
(Z. I.)
160 5800 101 47 33 54 64
Intesa

(B. E.)
265 44 39 86 53
Raiffeisen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.