KÖZLEMÉNYEK

A tizenegy

Nem tudom, mennyire tűnt fel, de ma harmadik alkalommal történt meg, hogy a Szöveten egy teljes oldalt megtöltöttünk új tartalommal. A honlapon tizenegy közlemény fér el egy oldalon — a kiemelt első tartalom mellett még két és fél sorban tíz rendeződik el. Itt, természetesen, a weboldal számítógépen látható képéről beszélek.

Miért mondom mindezt?

Mai szerzőink. Gratulálunk nekik!

Egy kicsit “demonstrálni” szeretném a Szövet eredményeit azokkal az elvtelen támadásokkal és viszonyulásokkal szemben, amilyeneket nemrégiben indítottak egyesek ellene.

Hogy komolyan vehető-e a Szövet?

Persze, minden relatív. De nézzük az adatokat!

Először is, a bennünket támadó, ócsárló személyeknek végre meg kellene érteniük azt, hogy a honlap és a Facebook-profil nem azonos egymással.

A Szövet web-alapú magazin, amelynek van Facebook-oldala.

A honlapot havonta általában valamennyivel több, mint 5 és félezren látogatják meg, ebből kétezren kattintanak rá konkrét tartalomra is. Naponta átlagban 100-150 látogatója van az oldalnak. A legkevesebb egy nap 64 látogató volt, a legtöbb 383.

(Csak azoknak, akik úgy vélik, hogy a Szövet nem érdemel semmilyen figyelmet sem: Vajdaságban a legjelentősebb irodalmi folyóirat néhány száz példányban lát napvilágot — sajnos!)

Honlapunkon az elmúlt 28 napban legtöbben PÁLFI Jázmin Csak egy mindennap című prózáját olvasták.

És akkor a Facebook-oldalról:

A profil egy éve és tíz hónapja létezik. Eddig 1444-en követték be.

(Összehasonlításul: a magyarországi online irodalmi folyóiratok közül az egyik legtekintélyesebb idén 20 éves. és huszonötezer követője van.) A Szövet kisebbségi térben jelenik meg, ahol a magyar ajkú lakosság aránya folyamatosan csökken.  Az oldalnak havonta átlagban 20-25 új követője jelentkezik.

Az utóbbi 28 nap alatt 5185 emberhez jutottak el tartalmai, és 2600-an olvasták is valamelyik szövegét.

A legnépszerűbb tartalom a Bogdán József Még utoljára című verseskötetéről megjelent bejegyzés volt: több, mint négyezer emberhez jutott el, majdnem ugyanennyien “foglalkoztak vele”, és ezren kattintottak rá vagy megosztották.

A Szövet impresszumában szerepel, hogy nincs bevételi forrása, ezért a megjelent szövegekért tiszteletdíjat nem fizet. Ennek ellenére a magazin alapítói és támogatói az elmúlt időszakban pályázatok és egyéni hozzájárulások által igyekeztek szerény díjazásban részesíteni a munkatársakat. Több pályázatot hirdetett, és több száz euró értékben osztott ki helyezéseket. A legnevezetesebbek a Vándor éji dala műfordítói pályázat és az Érthetetlen című fotópályázat voltak. Emellett egészen júliusig minden hónapban értékelés alá kerültek a megjelent alkotások, illetve fordítói munkák, és 4 ezer dináros tiszteletdíjat utalt ki a magazin a legkiválóbbnak minősült szövegek szerzőinek. 

Legutóbbi közleményünkben elmondtuk, hogy gyűjtjük a pénzt három már odaítélt tiszteletdíj kifizetésére, s csak ezeknek rendezése után indítjuk újra permanens irodalmi és fordítói pályázatunkat.

Az akció jegyében eddig 10 ezer forint gyűlt össze TORMA István és SZÁLDOBÁGYI Csaba támogatása révén.

A Szövet alapítója, ZÁMBÓ Illés felajánlotta, hogy a szerb állam által a fiataloknak decemberben juttatandó ötezer dináros támogatását a magazin számára utalja át.

A Szövet másik alapítója, azaz e sorok írója, december hónapban saját jövedelméből kipótolja, amennyiben nem jön össze a három tiszteletdíj kifizetéséhez szükséges összeg. Amennyiben mégis, akkor a permanens pályázat újraindításához biztosítja a pénzt.

A Szövetet Patreon-előfizetés és folyószámlás utalás révén is támogatni lehetséges.

Támogassák, ajánlják, mindenekelőtt: olvassák a Szövetet!

Dinár alapú számla:

160-5500102199467-02 (B. E.)

Forint alapú számlák:

11773322 – 02962098 (OTP BANK) (B. E.)

vagy:

11773322-02845852  (OTP BANK) (Z. I.)

És végezetül a Szövetet ócsárló vagy mellőző bírálóknak:

Nem lehet gond velünk, ha akár naponta egy teljes oldalnyi új tartalmat feltölthetünk honlapunkra.

A Szöveten két Kossuth-díjas szerző, és több Babérkoszorú-, illetve József Attila-díjjal elismert író publikál. Utána lehet nézni, kik ők!

(B. E.)