2024.07.13.

SzövetIrodalom

A Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin  legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek

Kezdőlap » Handó Péter: Mit szeretnék?

Handó Péter: Mit szeretnék?

1 min read
Valóra válthatatlan cél lehet akár ez is. Ami 2024-ben kivitelezhetőnek tűnik: egy kerékpáros napló nyomdába adása, egy regény végső formába öntése, egy verseskötet… Gondozása a kertnek, barátságoknak, a kapott lehetőségeknek… Elérni az elérhetőt, és egy parányit az azon túliból is.

Nietzsche szerint akkor válhat az ember emberfölöttivé, ha céljai meghaladják mindazt, aminek személyre szabottan realitása van. De minek van realitása? Semminek. Annak se, hogy másnap fölkelünk, és tudatunk tiszta – nem csak önmagunk, hanem a környezetünk számára is. Kell-e tehát valami elérendőnek lebegnie a lelki szemeink előtt? Különösen a szó erejének hitével áldva/verve?

A világ néven nevezése által tárul elénk. Ebben a közegben akarhat-e mássá válni az ember, mint fénnyé? Mert a fény láthatatlan, ugyanakkor láthatóvá tesz, jelenléte mindig közvetetten, a megvilágított által érzékelhető. Ha van elérhetetlenül tiszta formája a létezésnek, akkor ez az. Mindemellett tértől és időtől független „végtelen” jelenlétállapot.

Sóshartyán, 2023. december 30.

Handó Péter legutóbb a Szöveten:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021–2023 | SzövetIrodalom | Minden jog fenntartva | Newsphere by AF themes.